Annons:

Flygbussarna går på räls i Värmland

Flygbussarna storsatsar på järnvägstrafik och internationell expansion.

Företaget ligger i slutförhandlingar med utländska aktörer på järnvägssidan. Nyligen lyckades dotterbolaget Merresor, som ägs tillsammans med SJ, kamma hem den första ordern inom järnvägstrafiken, värd 180 miljoner kronor. Företaget ska ansvara för den regionala trafiken i Värmlands län.
– Värmlandstrafiken är bara början för oss. Det är många små och medelstora trafiksystem runt om i landet som ska upphandlas. Järnvägsmarknaden omsätter runt tio miljarder per år och vi satsar stort på att vinna fler anbud på länstågstrafik de närmaste åren, säger Kjell Bergkvist, vd på People Travel Group.
I upphandlingarna konkurrerar företaget, enligt Bergkvist, främst med utländska tågbolag som exempelvis danska, franska och tyska som vill in på svenska marknaden.
– Vi konkurrerar inte med SJ, som är hälftenägare, utan går in upphandlingar på små och medelstora trafiksystem där de inte är med. Vi har plockat det gottaste från SJ och från flygbussarnas lilla snabbfotade organisation i vårt gemensamma bolag.
Till skillnad från bussverksamheten, där företaget främst lever på kundintäkter, baseras järnvägsverksamheten på fasta ordersummor med incitament. Risken är generellt mindre och därför marginalerna sämre.
I och med de nya strategierna byter företaget namn till People Travel Group.
– Vi är så mycket mer än bara flygbussar. När vi satsar på järnväg och internationella affärer vill vi inte smala av oss med ett namn som bara anknyter till bussarna.
Företaget har långt framskridna planer på internationell expansion och ligger i slutförhandlingar om stora affärer som berör flera länder. Samtidigt rustas företaget för en börsintroduktion inom några år.
Karin Starkman Ahlstedt
Fakta People travel group

Största bolaget i People Travel Group är Flygbussarna Airport Coaches, som bedriver flygbusstrafik till sju flygplatser och 10 städer i Sverige, Övriga bolag inom gruppen är Flygbussarna Charter (charterbussar), Citytransfer (båtbusstrafik), Bussakuten (ersättningstrafik och busspool), Kulturresor (researrangör) och Merresor (tågtrafik).
Koncernen har sammanlagt 400 anställda och omsatte 350 miljoner kronor 2003.
People Travel Group ägs till 54 % av vd Kjell Bergkvist och styrelseordförande Kurt Jofs. Storstockholms Lokaltrafik AB äger 30 % och företagsledningen 16 %.

Kommentarer är stängda.