Annons:

SAS lägger ner Karlstadstrafik

Scandinavian Airlines i Sverige startar nya linjer till Stuttgart och Hamburg och lägger ner inrikeslinjen till Karlstad. Dessutom övertar bolaget Snowflakes fem vinterdestinationer Nice, Aten, Istanbul, Rom och Budapest.

Den nya dagliga Stuttgartlinjen ska attrahera den tyska bilindustrin som varje vecka vintertid flyger till Arvidsjaur för sina biltester. Hamburglinjen som går en gång om dagen ska komplettera allianspartnern Lufthansas tre avgångar.
De fem gamla Snowflakedestinationerna flygs två gånger i veckan utom Budapest som blir en daglig linje. SAS utvärderar just nu om samtliga prisklasser ska erbjudas ombord på de mer utpräglade privatresedestinationerna.
– Så blir det troligen. Men givetvis blir det större utbud av Snowflake- och ekonomibiljetter på destinationer med stort leisureresande, säger Hans Enelius, linjeansvarig på Scandinavian.
Karlstadslinjen har under många år varit ett sorgebarn för SAS, där SJ:s snabbtåg tagit en växande del av trafiken. Som skäl för nedläggningen anges bristande lönsamhet.
– Det senaste halvåret har passagerarnedgången varit 21 procent, under 2003 var den 25 procent, säger Hans Enelius.
Passagerarminskningen har lett till en nedåtgående spiral, där SAS minskat antalet avgångar för att anpassa sig efter passagerarunderlaget, vilket ytterligare minskat linjens attraktivitet.
– Hälften av passagerarna reser lokalt mellan Karlstad och Stockholm och hälften flyger vidare inom vårt linjenät, främst till Finland och Baltikum, säger Hans Enelius.
Regionalflygbolag som exempelvis Skyways eller SweFly väntas ta över Karlstadstrafiken från SAS.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024