Annons:

SAS inför nya biljettklasser

SAS lägger ner förlustprojektet Snowflake som lågpriskoncept med egna flygningar, men låter det återuppstå som det billigaste biljettpriset på ordinarie Europalinjer.Snowflakebiljetterna kommer även fortsättningsvis inte att säljas via resebyråerna utan endast via nätet.

– Men eftersom många renodlade Snowflakedestinationer nu blir vanliga SAS-flygningar kommer resebyråer att kunna boka ett större destinationsutbud, säger Lennart Johansson, försäljningschef, SAS Sverige.
Snowflakebiljetterna är en av nyheterna i SAS nya service- och priskoncept på Europalinjerna. I stället för att slopa affärsklassen, vilket skett på de intraskandinaviska linjerna, inrättas i stället en ny tredje klass, Economy Flex, som ska bli basprodukten för affärsresenärerna och ett försök att locka tillbaka dem som av kostnadsskäl valt bort affärsklass mot vanlig ekonomiklass.
En Economy Flex-biljett ska kosta 70-90 procent av en businessclassbiljett. Resenären ska erbjudas tidseffektiv incheckning, bagage- och säkerhetshantering på marken samt en riktig, varm måltid ombord. Ekonomiklassen skalas av (se faktaruta), medan dagens businessclass ska uppgraderas för att erbjuda större komfort.
– SAS är först med det här konceptet och det kommer att göra oss världsledande igen. Det kommer snart att kopieras av andra, sade Anders Ehrling, vd för SAS Sverige på bolagets presskonferens som hölls på det nya kontoret ute på Arlanda.
Det nya Europakonceptet bygger på en omfattande marknadsundersökning av 4000 SAS-resenärer som flygbolaget genomfört. Den visar att fyra av tio kunder prioriterar pris, lika stor andel prioriterar tid och två av tio prioriterar komfort. Gruppen som väljer biljett efter pris är kraftigt växande, även gruppen som prioriterar tidseffektivitet växer, medan kunderna som värdesätter komfort högst minskar.
KATARINA MYRBERG
nya klasser på europalinjer
Business
? Prisnivå, index 100
? Extra utrymme i kabinen, mittstol i stolsraden lämnas alltid fri
Lounge och trerätters middag
Economy Flex
(ny klass)
? Prisnivå index 70-90
? Snabb incheckning och security
? Fullt flexibel biljett / varm mat ombord
Economy
? Prisnivå, från index 50 och nedåt
? Ingen gratis mat
? 7 dgrs förköp, men förenklat regelverk
Snowflake
? Del av economy-class, prisnivå
index ca 10
? Säljs som enkelresa
? Bokas på internet

Kommentarer är stängda.