Annons:

Tufft år för svenska hotell

Hälften av de svenska hotell- och konferensföretagen minskade omsättningen under 2003. Totalt omsatte de 50 största företagen 11,5 miljarder kronor - ett tapp på 1,5 procent. Trots detta slog inte nedgången så hårt mot resultaten. Anledningen är att hotellen skurit ned på personal och anpassat sina kostnadskostymer. Utvecklingen hittills i år ser dessutom betydligt ljusare ut, speciellt i Stockholmsområdet.

Det visar den årliga genomgång som görs av branschekonomen Göran Granhed för Sveriges Hotell- och Restaurangföretagares och tidningen Restauratörens räkning.
– Vinstmarginalen hamnade på 4,5 procent. Vi får gå tillbaka till mitten av 1990-talet för att hitta en så låg vinstnivå, säger Göran Granhed till Travel News.
För efter det relativt hyfsade hotellåret 2002 blev det ett betydligt tyngre 2003 för hotell- och konferensanläggningar.
– Det understryker hur beroende hotellen är av den allmänna konjunkturen. När den sviktade, med minskat affärsresande, blev det väldigt tydligt, säger Göran Granhed som därför andas optimism genom sensommarens allt mer positiva signalerna från svenska storföretag och konjunkturbedömare.
– Nedgången var förra året extra stark för Stockholm, men nu är tonen annorlunda. Volymen i antalet sålda rum går upp. Visserligen är priserna svaga, men tendensen är tydligt positiv. Det är viktigt eftersom Stockholm står för 25-30 procent av de totala svenska hotellintäkterna, säger Göran Granhed.
Han bedömer ändå att det kommer att dröja till 2005 innan konjunkturvändningen får genomslag även i bolagens bokslut.
Eftersom hela den nordiska hotellmarknaden varit lika trög har de stora kedjorna inte kunnat kompensera bortfallet i Sverige med någon annan marknad. Även i övriga Europa, särskilt i Tyskland, Frankrike och för storstäderna har affärsresandet varit trögt.
Det har fått till följd att Rezidor SAS, med flaggskeppet Radisson SAS, för första gången på 10 år visar negativa siffror och omsättningsmässigt passeras av Choice på den svenska marknaden. Hela Rezidorkoncernen gör ett totalt minus på 240 miljoner SEK efter avskrivningar, men före finansnetto. Här har främst förlusterna på den norska marknaden varit tuffa. Men SAS vice president Gunnar Reitan, ansvarig för hotellverksamheten, är svagt optimistisk inför helåret 2004.
– Omsättningen har i år ökat med 17 procent. Revpar, intäkten per tillgängligt rum, ligger i år på plus 3 procent. Vi har 11 procent fler hotell och ska komma upp i 60 nya under helåret, säger Gunnar Reitan.
Halvårsresultatet för hela Rezidor SAS-koncernen visade – 93 miljoner i år. Men Reitan tror på vinst för helåret.
– Enligt plan ska vi göra en mindre vinst, 7 miljoner, säger han.
Den dominerande Hilton-Scandic-kedjan gjorde en vinst på 139 miljoner kronor (vinstmarginal 4,3 procent), trots att årsomsättningen minskade med 2 procent.
– Jag är glad att vi visade positivt resultat, men vi har verkligen fått slita för det och det är inte tillräckligt bra. Först 2005 tror vi på en tydlig vändning, säger Norden-vd:n Jean-Paul Herzog.
Norska Choice, ny tvåa på listan, som sedan årsskiftet förstärkt sitt grepp om hotellmarknaden genom köpet av hotellfastighetsbolaget Capona, visade en vinst på 62 miljoner (vinstmarginal 5,1 procent). Men på Nordennivå blev det koncernförlust på -39 miljoner. En annan norsk kedja som visade rött var First Hotels. Moderbolaget Tribe Hotel Management gick back med -6 miljoner kronor. I TN:s tabell visas ett plus på 30 miljoner i Sverige, men det beror på extraordinära inkomster.
– 2003 var ett magert år och snittpriserna sjönk med 25 kronor. Framförallt på konferenssidan var det trögt, det är den som släpar efter fortfarande, säger Firsts Sverigechef Finn Andresen
De senaste åren har First satsat mångmiljonbelopp på nya hotell, Vesterbro i Köpenhamn och splitter nya Hotel G i Göteborg. Renoveringarna av Amaranten och Reisen i Stockholm har också kostat mycket.
– Vår strategi är inte att bli störst utan bäst genom en förädling av både våra egna och våra franchisehotell, säger Finn Andresen som ser ljust på framtiden.
– Vi slimmade organisationen och omstrukturerade vårt huvudkontor i Stockholm 2002. Nu står vi väl rustade. Fritidssegmentet blir allt viktigare och vi känner att vi tar marknadsandelar där.
Enligt Andresen har First viktiga konferensbokningar inför hösten 2004 och nästa år.
– Vi siktar på svarta siffror i år, säger han.
Den tröga utvecklingen under 2003 innebar att strukturrationaliseringen av hotellbranschen avtog. Avvaktan och övervintring var nyckelorden.
De stora strukturaffärerna gjordes istället på hotellfastighetsmarknaden. Där har norska intressenter tagit ett järngrepp. Choiceägaren Petter A Stordalens köp av Capona är redan nämnt. I januari 2004 tog norska investmentbolagen Eiendomsspar och Sundt med 96 procent över det ledande hotellfastighetsbolaget Pandox och avnoterade det från börsen. Både Pandox och Capona led av hotellnedgången och drabbades av minskade hyresintäkter.
Den enda verkligt positiva utveckligen visade fjäll- och turistanläggningarna. Omsättningen steg med 10 procent till 2, 9 miljarder och vinstmarginalen var 10,4 procent. Något som de flesta hotell bara kan drömma om.
Text Ulf Wallin
research Göran Granhed
Foto birger jarl hotell

Kommentarer är stängda.