Annons:

Ryanair gräver ner stridsyxan – men inte djupt

HTF:s spypåseattack mot Ryanair gjorde bolagets vd Michael O'Leary irriterad. Men Dagens Nyheters rubrik "Ryanair brister i säkerhet" gjorde honom vansinnig.

– Vi har lidit en enorm skada av artikeln som innehåller så flagranta fel. De påstår till exempel att en pilot dött under flygning, men denne pilot är livs levande i dag, sa han vid en presskonferens där han även hotade med att gå till pressombudsmannen eller i värsta fall till rättsliga instanser.
Den annars gladlynte irländaren var samlad, koncentrerad och inte det minsta road under pressmötet.
I samma veva påstod Ryanairs pr-konsult Petter Andréasson att Svenska Dagbladet fuskat med sin research – och låtit HTF göra den. Det är hårda anklagelser mot tidningens oberoende, vilka strängt tillbakavisades av Anna Körnung, chef för SvD Näringsliv.
Nu tycks stormen ha blåst över. Vid (ytterligare en) presskonferens sade Michael O’Leary att de inte ska stämma DN.
– Vi är nöjda med att de tog in våra kommentarer. Vi vill inte stämma en nyhetstidning, vi vill att de skall skriva vad de vill. Men vi försvarar oss mot falska anklagelser.
Allt började när HTF anklagade Ryanair för dålig personalpolitik och delade ut spypåsar till passagerarna. För HTF:s del har stormen inte blåst över, även om den mojnat.
– Vi jobbar vidare med möjligheten att skriva kollektivavtal. Vi har avtal med samtliga förutom Ryanair, säger Ulf Solhall, ombudsman på HTF.
Tillsammans med ETF, Europeiska transportarbetarfederationen, försöker de lösa den tillsynes omöjliga knuten med hur Sverige skall kunna behålla löne- och förmånsnivåer när det är lätt att flyga hit personal från andra europeiska länder.
– Framgångarna är inte så stora och det går långsamt.
Ryanairs stridsyxa är nu begravd. Men känner vi Michael O’Leary rätt ligger den inte djupare än att den snabbt kan grävas upp igen.
Johan Nylander

Kommentarer är stängda.