Annons:

Finnair använder låglönepersonalpå inrikeslinjer

Medan SAS fortfarande funderar på om bolaget kan och vill sänka sina flygkostnader genom att utnyttja personal från låglöneländer har Finnair gjort slag i saken.

Sedan i maj låter Finnair sitt estniska dotterbolag Aero ansvara för delar av den finska inrikestrafiken, där de flesta kabinanställda är ester och jobbar för estniska löner. Piloterna är dock fortfarande finska.
– Självklart föregicks det av oro och diskussioner. Men tack vare vår kraftiga Asienexpansion har inga flygvärdinnor inom Finnair behövt sägas upp. Asiensatsningen har genererat 250 nya flygvärdinnejobb, säger Christer Haglund, kommunikationsdirektör på Finnair.
1 maj tog Aero över en handfull ”tunna” inrikeslinjer som trafikeras med turbopropplan, exempelvis linjerna Åland-Helsingfors och Tammerfors-Åbo. Från och med oktober har hela Finnairs turbopropflotta på åtta flygplan överförts till Aero.
– Våra kostnader är väsentligt lägre, även om jag inte kan ange någon exakt siffra. Men det handlar inte bara om flygvärdinnornas löner utan om hela produktionsplattformen. Exempelvis är vår adminstration i Estland mycket billigare, säger Christer Haglund.
SAS med koncernchef Jörgen Lindegaard i spetsen följer med stort intresse finländarnas initiativ. I Veckans Affärer uttalade sig Lindegaard om möjligheten att utnyttja låglönepersonal på följande sätt: ”Det är realistiskt att det kommer att hända och man måste vara beredd att gå den vägen”.
Liksom Finnair äger SAS flygbolag i Baltikum: Estonian Air och lettiska Air Baltic. SAS Commuter, som trafikerar svenska inrikeslinjer och mindre intraskandinaviska linjer, använder också en turbopropflotta.
SAS hävdar dock att det i dagsläget inte är aktuellt att lyfta in låglönepersonal i inrikestrafik.
– Vi ser inte det behovet i dag eftersom vi sänkt vår kostnadsnivå. Men det är inget det går att uttala sig kategoriskt om för framtiden, säger informationschef Bertil Ternert på SAS.
KATARINA MYRBERG

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024