Annons:

Lönelyft i SAS kan leda till utförsäljning

Resultatet av den avblåsta flygstrejken blev att de Transportanslutna SAS-medarbetarnas löner stiger med 7,3 procent under tre år. Därför hotar SAS med att lägga ut ground handling-verksamhet utanför flygbolaget på andra bolag med lägre löner.

– Vi måste ligga på samma kostnadsnivå som våra konkurrenter annars tappar vi marknadsandelar, säger informationschef Bertil Ternert.
Exakt hur stor den finansiella belastningen blir av det nya Transportavtalet var inte klart i mitten på oktober.
SAS bedriver ground handling på 16 flygplatser. På Arlanda har bolaget även 20 externa flygbolag som kunder, så som Air China, Finnair och British Airways. Konkurrerande ground handling-bolag är Luftfartsverket och danska Novia. De SAS-anställda har under årens lopp förhandlat sig till mer omfattande förmåner än kolleger på andra ground handling-företag som är anslutna till det så kallade riksavtalet.
Transport är den enda av SAS 39 fackföreningar som inte accepterat nollavtal i år. Flygbolaget tror dock inte att detta bli början till en ny lönespiral uppåt inom koncernen.
– De andra facken har gjort valet att få behålla jobben genom att avstå lönelyft och exempelvis har piloterna sänkt sina löner med 10 procent, vilket har bidragit till att vi stigit ner en trappa i vår kostnadsnivå. Transport har gjort en helt annan bedömning och därför måste vi nu se över verksamheten, säger Bertil Ternert.
Hur länge förväntar ni er att övriga fackföreningar accepterar nollavtal?
– Våra anställda måste självklart kunna få lönelyft, men det måste handla om löneökningar i nivå med övriga marknaden och inte som tidigare skapa en egen lönenivå.

Kommentarer är stängda.