Annons:

Vild SAS-strejk på Kastrupstoppar Europatrafik

Alla SAS-flygningar från Kastrup har stoppats under fredagsmorgonen på grund av en vild strejk bland den danska kabinpersonalen.

50 flyg har hittills ställts in. Däremot drabbas inte den svenska och norska inrikestrafiken av strejken.Inte heller direkttrafik från Stockholm till Europadestinationer.
– I det gamla SAS hade även inrikestrafiken drabbats genom en strejk på Kastrup, men genom de nya landsorganisationerna kan vi skydda inrikestrafiken, säger Bertil Ternert, informationschef på SAS.
Svenska resenärer som ska flyga via Kastrup vidare ut i Europa eller till andra världsdelar drabbas dock av strejken. Under förmiddagen arbetade SAS med lösningar för att kunna genomföra de interkontinentala flygningar genom att flyga med enbart svensk och norsk kabinpersonal.
Orsaken till den olagliga strejken är att den danska kabinpersonalen är upprörd över att svenskboende kabinpersonal som arbetat på Kastrup i många år överförs till den danska landorganisationen, SAS Danmark.
Den danska SAS-ledningen har bestämt att den svenska kabinpersonalen ska kunna tillgodogöra sig alla år inom SAS när de placeras in i listan över hur många år personalen arbetat. Längden på anställningstiden är exempelvis avgörande om personal måste sägas upp.
Den danska kabinpersonalen anser dock att svenskarna ska anses som nyanställda och därmed placeras längst ner på anställningslistan.
Strejken upphörde senare på fredagen, totalt ställdes 139 avgångar in.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024