Annons:

LFV kräver: Två flygplatser bort

Luftfartsverket vill inte längre driva de kraftigt förlustbringande flygplatserna i Norrköping och Jönköping. Karlstads flygplats får dock förlängd respit.

Det föreslår LFV i sin fördjupade studie av de tre flygplatserna. Frågan ska nu avgöras av regeringen.
Passagerarminskningarna på de tre flygplatserna har varit över 40 procent jämfört med 10 procent för hela LFV:s flygplatssystem åren 2000-2003. Medan flygtrafiken åter börjat växa i takt med förbättrad konjunktur fortsätter den negativa trenden i Norrköping, Jönköping och Karlstad.
Det beror enligt LFV på en strukturell förändring i resebeteendet där satsningen på nya vägar och järnvägar påverkar efterfrågan på inrikesflyg negativt. Det är främst flygplatser på upp till 50 mils avstånd från Stockholm som drabbas av denna förändring.
LFV vill därför slippa ansvaret för Jönköpings och Norrköpings flygplatser som tillsammans gör förluster på 50 miljoner och överlåta dem att drivas av kommuner eller regioner.
– Det kan inte ingå i statens ansvar att driva flygplatser där transportförsörjningen ordnas bra på annat sätt, säger generaldirektör Lars Rekke på Luftfartsverket.
Karlstads får enligt förslaget respit tills man ser effekten av de förändringar som pågår på flygplatsen. Exempelvis har Skyways övertagit linjen Stockholm-Karlstad från SAS och försöker öka passagerartalen genom fler turer med mindre flygplan.

Kommentarer är stängda.