Annons:

LIVET EFTER TSUNAMIN

Kan svenskarnas kollektiva minne förtränga de fruktansvärda scenerna från Sydostasien efter tsunami? Frågan är avgörande för om de svenska turistströmmarna ska återvända till Thailand. De flesta tror på en återhämtning till nästa vinter. Mer osäker är framtiden för Sri Lanka som charterresmål.

ALDRIG HAR EN NATURKATASTROF drabbat så många turister. Aldrig har så många svenskar försvunnit på en och samma gång på semesterresa. I mitten av januari saknades enligt polisens uppgifter fortfarande knappt 800 svenskar i Sydostasien. Apollo saknade 77 svenska medborgare, Fritids-resor runt 200 och MyTravel 76 i Thailand. I Sri Lanka saknades inga. Ändå tror turismprofessor Bengt Sahlberg att resandet till Thailand kommer tillbaka. Naturkatastrofer ger normalt ganska tillfälliga avtryck i turismutvecklingen till skillnad mot terrordåd som får kraftigare och mer långvariga effekter.
– Den enda osäkerheten är hur länge svenskarnas kollektiva mentala minne av allt lidande sitter i och påverkar våra attityder och känslor för att resa tillbaka. Efter Estonias förlisning tog det lång tid innan rädslan hos den svenska allmän-heten försvann. Barnfamiljer påverkas mer än andra familjer. Många barn känner obehag efter att ha sett uppslitande bilder från området. Även gruppresandet kan påverkas.
– Vid Estoniaolyckan tog det lång tid för gruppresor med kryssning att återhämta sig.
Men det totala resandet kommer inte att minska på lång sikt och effekterna är enligt Sahlberg små jämfört med rädslan för smittsamma epidemier.
– Resandet till Thailand gick ned 40 procent andra kvartalet 2003 på grund av sars. Jag tippar att resandet till Thailand kommer att gå ner 5-10 procent under hela 2005, men sedan öka igen.
Sveriges inkomster av utlandsturism är ungefär 55 procent av Thailands enligt Turistdelegationen. Bengt Sahlberg tror att katastrofens effekter på den nationella ekonomin i Thailand är små, men att de lokala småföretagarna drabbats hårt.
– Återuppbyggnaden kommer gå snabbt i Phuket i och med att ytan som förstörts är relativt liten och att infrastrukturen och sjukvård i övriga delar av landet är intakt.
Endast 10 procent av hotellen i Phuket har förstörts av flodvågen. Värst drabbade turistområdet är provinsen Phang-Nga med svenskstranden Khao Lak, där myndigheterna beräknar sex månader för att utrusta området med exempelvis friskt dricksvatten.
– Men återuppbyggnaden av hotell-näringen i Khao Lak och på Phi Phi Island kommer att ta flera år, säger Veena Bohlin, nordisk marknadschef på Thailändska turist-byrån.
År 2003 reste cirka 200 000 svenskar till Thailand. Enligt turistbyråns bedömningar har naturkatastrofen inte skadat varumärket Thailand. Fler svenskar än vanligt har styrt om sitt resande till östra Thailand, exempelvis Hua Hin. Phuket har dock varit svenska barnfamiljers populäraste resmål i Thailand. Hur de ska lockas tillbaka är en fråga som det är för tidigt att svara på.
– I dagsläget vore det både smaklöst och olämpligt att rikta försäljningsaktiviteter mot dem. Vi gör ingen promotion alls av Phuket just nu – vi lever fortfarande i sorg, säger Veena Bohlin.
Under 2004 fokuserade turistbyrån på marknadsföring av Thailands östra och norra delar, eftersom södra Thailand genom charterbolagens satsningar redan är så känt för svenskar.
– Men längre fram kan det bli aktuellt att – om det behövs – göra promotion för Phuket.
FRÅN OCH MED FEBRUARI återupptar researrangörerna resandet till Thailand med mindre än hälften av den planerade kapaciteten, medan Sri Lanka är nedstängt för säsongen.
– Nyförsäljningen på Phuket resten av säsongen har varit marginell jämfört med normalt i januari. När det finns andra -alternativ i Thailand tar man hellre dem. Men det finns också de som åker dit för att gynna regionen, säger Lennart Käll, vd för resebyråkedjan Ticket.
MyTravel menar att det bästa sättet att stödja den svårt drabbade Phuketregionen är att starta resor dit. Om varje semesterresenär har med sig en semesterkassa på 1 000 kronor i veckan skulle enbart My-Travels kunder bidra med mer än 10 miljoner kronor till det lokala samhället under den kommande våren. Även hotellvistelsen kommer thailändarna till godo i de fall hotell är helt eller delvis thailändskt ägda.
Frågan är om Sri Lanka, som är ett volym-mässigt litet resmål, kommer -tillbaka som charterresmål nästa vinter. De kommersiella incitamenten för chartern för en snabb återkomst är betydligt mindre än för Thailand, där arrangörerna planerar att återkomma med förnyad styrka nästa vinter.Det som talar för en snabb återhämtning för Phuket i år är enligt vd Eivor -Andersson svenskars långa ”kärlekshistoria” med Phuket och Thailand.
– Phuket är en magnet dit svenskar rest i 15 år. Det finns starka vänskapsband med befolkningen och ett starkt inslag av svenskt företagande, långt mer än på -något annat långresmål. Många resenärer har stor lokalkännedöm och vet att inte hela Phuket är drabbat.

Kommentarer är stängda.