Annons:

Skatteförslag upprör europeiska flygbolag

Ett förslag om skatt på flygresor mötte i måndags starkt motstånd från europeiska flygbolag. Det lades fram under helgens G7 möte där man diskuterade hur biståndsflödet till världens fattigaste länder omgående ska kunna höjas.

USA har motsatt sig planerna, medan attityden till skatt på flygresor eller bränsle är mer positiv inom Europa. Enligt företrädaren för EU, Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker, är de flesta av unionens finansministrar för en beskattning på bränsle, uppger Financial Times.
Reaktionen från Ulrich Schulte-Strathaus, generalsekreterare för Association of European Airlines, var stark. Varför belasta flygbolagen som redan är krisdrabbade och tvingas till ständiga nedskärningar, genom åtgärder som skapar nya kostnader, menade han.
Om ministrarna är ärliga i fråga om att bistå utvecklingsländer, ”borde de fråga sig själva hur de kan uppmuntra, inte hindra, resande och turism till dessa regioner” sade han enligt Financial Times.
De försök som hittills gjorts att driva igenom skatt på flygbränsle internationellt, har misslyckats. Inom EU undersöks dock möjligheten till förändringar enbart inom flygtrafiken i Europa, för att värna om miljön.
Från Sveriges sida avvaktas vidare förhandlingar inom EU och pågående studier inom Världsbanken och Internationella valutafonden. En djupare analys är nödvändig före ett ställningstagande, uppger man på tjänstemannanivå i Finansdepartementet, enligt SvD.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024