Annons:

Nya EU-regler kan stå flygbolagen dyrt

I dag börjar nya EU-regler gälla som stärker flygpassagerarnas rätt till ersättning och hjälp vid förseningar, överbokningar och inställda flyg. Ersättningsnivåerna är så höga att de kan överstiga lågprisbolagens biljettpriser, och flygbolagen är kritiska till att reglerna är otydliga.

Enligt de nya direktiven ska flygbolagen bistå med dryck, mat, hotell och gratis telefonsamtal vid förseningar. Över fyra timmars försening på ett långdistansflyg ska ge resenären en gratis hotellnatt och över fem timmar, rätt till avbeställning med full återbetalning. Överbokning på en upp till 150 mil lång resa ger rätt till 2250 kronor, upp till 350 mil ger 3600 kronor och sträckor däröver 5400 kronor, skriver DI.
Det nya EU-direktivet är tvingande och gäller alla flyg och dessutom charterbolag som flyger inom eller till och från EU. Regeln gäller dock inte vid förseningar på grund av dåligt väder.
”Vi på SAS bekymras över att reglerna är oklara. Det finns undantagsregler där passagerarna inte kan förvänta sig ersättning, men det framgår inte riktigt av de EU-affischer som klistrats upp”, säger Andris Zvejnieks, kommunikationsdirektör vid SAS Sverige, till SvD.
Lågprisbolaget Ryanair upprörs över reglerna.
”En kund kan betala mindre än 20 euro för att flyga med oss och få 250 euro för en försening, det är oproportionerligt,” säger David Gering, marknads- och försäljningschef, till DI.
Enligt SvD tänker bolaget trotsa reglerna genom att inte bjuda på mat och dryck vid förseningar.
Sam Weihagen, vd för My Travel Northern Europe, menar att det som redan är praxis för charterbolagen nu sätts på pränt. Harald Rosén, generalsekreterare i branschorganisationen svenskt Flyg, varnar för att de nya reglerna kan medföra risker.
”Eftersom bolagen kan få betala stora summor i ersättning vid en försening är risken att man ger sig iväg trots att man inte borde göra det, med ett plan som egentligen borde ha översyn, säger han till SvD.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024