Annons:

Från storförlust till vinst för SJ

Resenärerna sviker SJ, men trots det gjorde tågbolaget en vinst på 190 miljoner kronor i fjol. Fjärde kvartalet gav historiskt rekord på 101 miljoner. Därmed har bolaget på två år vänt konkurshot till framgång.

”För första gången tjänar SJ AB pengar. Det är historiskt att vi visar vinst både kvartal tre och fyra. Det gör mig extra stolt och glad med tanke på den tuffa konkurrenssituationen där också kundernas val av billigare biljetter ökat utmaningen ytterligare för oss,” säger bolagets vd jan Forsberg i ett pressmeddelande.
Tågresandet minskade något 2004 jämfört med föregående år. Det beror, enligt pressmeddelandet, på ökad konkurrens från lågprisflyget och på att kunderna blivit mer kriskänsliga.
”Vi har genomgått ett målinriktat besparingsprogram för att sänka kostnaderna till en nivå som går att bära även i en lågprismarknad,” säger Jan Forsberg. Det har varit en tuff tid för alla som arbetat inom SJ.
Enligt DN har över 700 personer sagts upp från SJ.
Nu satsas 3,5 miljarder kronor på nya och moderniserade tåg. Nya tvåvåningståg och ombyggda x2000-tåg, bättre internetuppkoppling och mobiltäckning, samt rymligare bistro ska göra SJ mer attraktivt – inte minst för affärsresenärerna.
”Dubbeldäckaren ska ta 5-10 procent av bilresenärerna, på sikt 20 procent,” säger Jan Forsberg till SvD.
Lägre priser vid tidiga bokningar i stället för tvärtom, restidsgaranti och bättre service väntas också bidra till en svag ökning i trafiken i år.

Kommentarer är stängda.