Annons:

Sömnig personal säkerhetsrisk för Skavsta

Säkerheten på Skavsta flygplats kan ligga i farozonen. Polisen och säkerhetspersonalen lider nämligen av ständig sömnbrist, då man måste anpassa sig till Ryanairs flygtider.

Huvudskyddsombudet vid Sörmlandspolisen har genomfört en arbetsmiljöstudie vid flygplatsen i samarbete med Institutet för psykosocial medicin, IPM. Sömnforskaren Michael Ingre vid IPM, anser att schemat vid Skavsta, där arbetsdagen börjar mitt i natten, är det sämsta tänkbara för hälsan och att risken för att begå fel ökar kraftigt, skriver DN.
Personal vid säkerhetszonen uppger att ”dumma fel” ibland begås och att ”folk slinker igenom med falska pass.” Sjukfrånvaron bland personalen är den högsta inom hela polisdistriktet.
Polisledningen vill inte ändra schemat till en humanare treskifts-lösning eftersom Ryanair inte flyger på natten. Det finns inte tillräckligt med arbetsuppgifter nattetid menar de.
”Ryanair bara anmäler avgångstider och då är det vår skyldighet att anpassa oss,” säger länspolismästare Per Fryksén till DN.
När Säve flygplats försökte införa liknande schemaläggning blev protesterna från personalen stora.
Hur säkerheten påverkas av arbetstiderna kan man inte svara på. Luftfartsverket har enligt polisen bara gjort en stickprovskontroll de senaste fyra åren, uppger DN.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Producent för grupp & konferens till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Affärsresesäljare till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024