Annons:

Luftfartsverket vände uppåt i fjol

Luftfartsverket redovisar en vinst på 124 miljoner kronor för fjolåret, efter en förlust på 48 miljoner 2003. Det är första gången sedan 1998 som myndigheten har ett positivt kassaflöde. Överkapaciteten som ännu finns på Arlanda, ser generaldirektör Lars Rekke som en möjlighet.

”Ytterst är det flygpassagerarna som betalar överkapaciteten men vi tror att flygandet kommer att öka i framtiden. Vi kommer inte att behöva nyinvestera på Arlanda för att förbättra kapaciteten förrän på 2020-talet, säger Rekke till DI.
Bakom det förbättrade resultatet ligger ett åtgärdsprogram med bland annat personalnedskärningar, höjda parkeringsavgifter och högre hyror för affärslokaler.
Lars Rekke förutspår ökad konkurrens med fortsatt låga priser inom flygbranschen.
”På lång sikt är det givetvis ett problem att branschen dras med lönsamhetsproblem, men i dagsläget går vi inte och oroar oss över eventuella konkurser,” säger han till Di.
Prispressen är enligt Rekke en starkt bidragande orsak till att flygandet ökade med 5 procent i fjol. Utrikesflyget stod för ökningen, men hittills i år har inrikesflyget ökat med 6 procent.
Om Luftfartsstyrelsen ger sitt bifall införs den 19 mars ett nytt flygledningssystem, till en investeringskostnad av 1,4 miljarder kronor. En annan nyhet är att amerikanska flygbolaget Continental inför en direktlinje New York – Stockholm i sommar, skriver DI.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024