Annons:

Ryanair-tvist ger staten dyr flygnota

Resekostnaderna för statstjänstemännens flygresor har skjutit i höjden, eftersom de sedan årsskiftet flyger utan avtal. Orsaken är att Ryanair, som i höstas vann upphandlingen av flera viktiga sträckor, ville ändra i avtalet när det skulle skrivas under.

Totalt reser anställda inom de statliga myndigheterna för 700 miljoner per år, och Försvarsmaktens upphandlingschef Lisbeth Johnson är mycket besviken på Ryanair.
”Genom att inte stå fast vid sitt anbud har de fördärvat för alla andra anbudsgivare som vi valde bort.”
Ryanair, som bland annat tilldelades sträckorna från Skavsta till London, Bryssel, Frankfurt, Hamburg, Milano, Paris, Riga och Rom, ville ändra i avtalstexten om bonusbestämmelserna. Ryanairs Nordenchef Lotta Lindquist-Brosjö uppger att det handlar om tolkningen av en paragraf om ersättning för bokningsadministrativa avgifter.
”Staten ville ha en kick-back men vi betalar inte för att folk ska flyga med oss,” säger hon till DN.
Svenska staten har tidigare kritiserats av flera fackförbund för att ingå avtal med ett bolag som vägrar teckna kollektivavtal i Sverige. Arbetslivsminister Hans Karlsson uppger att upphandlingsreglerna nu håller på att ses över och att kollektivavtal kan bli ett krav för att vinna en upphandling, skriver DN.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024