Annons:

Regeringen backar om flygförbud i fjällen

Regeringen, som planerat begränsningar för fjällflyget på grund av hög bullernivå, har efter massiva protester från den norrländska turistnäringen beslutat att det inte blir några ytterligare start- eller landningsförbud. Istället förslår miljöminister Lena Sommestad anmälningsplikt.

Härmed ska regeringen få kunskap om hur mycket det flygs i fjällen och underlag för eventuella restriktioner i framtiden.
Bakgrunden är en rapport som Naturvårdsverket och Luftfartsverket skrivit som stöd för regeringen i beslutet om hur bullermålen ska uppfyllas före 2010. Flygförbud i skoterförbudsområden föreslogs, vilket väckt stark kritik från turistföretag och lokalpolitiker. Viktiga intäkter för turistnäringen skulle härmed gå förlorade, menar bland andra riksdagskvinnan Anna Grönlund-Krantz, fp. Hon är också kritisk till förslaget om anmälningsplikt, som hon menar är en byråkratisk process utan verklighetsförankring, skriver DN.
Detaljerna i förslaget lämnas i den proposition som kommer nu i maj. Tanken är att anmälningarna ska göras till länsstyrelsen.
För flygets del blir det merarbete.
”Vissa turer tar bara sju minuter. Ska vi anmäla innan varje flygning blir det otroligt mycket extra jobb. Kan man samla det i rapporter och anmäla vad man flugit blir det något lättare,” säger Siw A Grinde på Jämtlandsflyg, till DN.
Från naturvårdsverkets sida är man besvikna på regeringen över att det ursprungliga förslaget inte gått igenom.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024