Annons:

SJ går på räls trots lågprispress

SJ har gått från ett konkursmässigt till vinstgivande företag på två år. Under 2004 blev resultatet efter skatt 190 miljoner kronor (-101). Fjärde kvartalet blev vinsten 101 miljoner kronor (-69).

– För första gången tjänar sj pengar. Det är historiskt att vi visar vinst både kvartal tre och fyra. Vi har gått igenom ett besparingsprogram för att sänka kostnaderna till en nivå som går att bära även i en lågprismarknad, säger vd Jan Forsberg.
Besparingsprogrammet har gett drygt 300 miljoner i förbättrat resultat jämfört med föregående år genom effektivare produktion och administration samt att tågtrafiken koncentrerats till sträckor och tider som ger lönsamhet och lockar fler resenärer.
Lågprisflyget anses vara en avgörande konkurrent. De låga priserna sätter nivån för vad en resa ska kosta och resenärerna har blivit mer kostnadsmedvetna. Resandet med sj:s tåg minskade med 2 procent under 2004 medan intäkterna minskade med 5 procent. På sträckorna Stockholm-Göteborg/Malmö där konkurrensen inom flyget är knivskarp och priserna fallit, minskade sj:s volymer och intäkter med 4 respektive 8 procent.
Men enligt sj-ledningen kan en liten ökning av passagerarna leda till en kraftig vinstökning och bolaget räknar med vinst även under 2005.
– Vi kommer inte att få färre resenärer i år utan är nere i ett bottenläge och jag räknar med att något av lågprisbolagen slås ut, säger Jan Forsberg.

sj hoppas att locka fler tågresenärer -genom storsatsningen på nya dubbel-däckare för 3 miljarder kronor, som sätts i bruk under 2005. Resenärena får tillgång till eluttag, fungerande mobiltäckning och inom kort även internet. En halv miljard satsas också på modernisering av X2000.
KARIN STARKMAN AHLSTEDT

Kommentarer är stängda.