Annons:

Göran Persson emot skatt på flygbränsle

Statsminister Göran Persson stödjer inte det förslag om skatt på flygbränsle för att finansiera bistånd till fattiga länder, som diskuteras inom EU. Och han får medhåll från Finlands statsminister Matti Vanhanen.

”Jag kan sympatisera med tanken att finna ett sätt att förflytta pengar till fattiga länder men jag tror inte att detta är ett praktiskt steg och jag tror inte att det skulle fungera, uppgav Göran Persson i tisdags enligt Airwise News.
Under en presskonferens efter bilaterala överläggningar med finska kollegan Matti Vanhanen rörande handelsfrågor, tillade Persson att han i princip motsätter sig att EU får inflytande över beskattningsfrågan.
Sverige är ett av få EU-länder som uppfyller FN-rekommendationen om att 0,7 procent av enskilda länders BNP ska gå till bistånd.
”Länder som idag inte förmår leva upp till sina biståndsåtaganden borde kunna göra det genom beskattning av nationella tillgångar, menar Göran Persson enligt Airwise.
Vanhanen menade att utländskt bistånd bör finansieras ur varje lands egen budget.
Idén om skatt på flygbränsle har lagts fram av G7-gruppen, som varken Sverige eller Finland tillhör. Tyskland och Frankrike har redan gett sitt bifall. Frågan ska tas upp i Luxemburg den 13 – 14 maj.
Inom flygbolagsindustrin oroas man över att en bränsleskatt skulle kunna sänka intäkterna i en tid då stenhård konkurrens råder på marknaden. Enligt EU-kommissionens egna beräkningar kan efterfrågan på flygresor sjunka med upp till 15 procent, har ATW tidigare uppgivit.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024