Annons:

Scandic lärde sig chefsutbildning den hårda vägen

Det är inte lätt att över en natt ändra strategi för sin chefs-rekrytering. För hotellkedjan Scandic tog det ett par år att hitta fram till en hållbar lösning.

HOTELLKEDJAN SCANDIC startade ett traineeprogram 1995. Det var den -dåvarande vd:n, Roland Nilsson, som tagit sig an ett krisföretag 1992, som med buller och bång skulle lyfta hotell-kedjan till nya höjder. 1994 lanserades visionen ”Det nya Scandic”. Samtidigt som han säkrade ett framtida chefsbehov skulle han göra Scandic till ett företag där även akademiker skulle vilja jobba.
Sagt och gjort. Dussinet externt utvalda, varav flertalet var nybakade civilekonomer, antogs till ett program. Löftet var uttalat. Ett hotelldirektörsjobb, eller motsvarande, hägrade efter avslutad utbildning.
Ganska snart stod det klart att det inte var helt lätt att erbjuda den här typen av gräddfil till yngre personer som kom utifrån. Idén hade inte förankrats tillräckligt nedåt i organisationen och det var klart att det kändes svårt för äldre trotjänare att bli förbisprungna av unga människor som saknade praktisk erfarenhet.
Ganska snart stod det också klart att det skulle vara svårt att hitta chefsposter till adepterna. Den första kullen kände av utbildningens barnsjukdomar och när inte löftet om jobb infriades var det flera som tackade för utbildningen och försvann.
De akademiker som kom in i -andra kullen lovades inte guld och gröna skogar vid starten
– De flesta av oss som plockades in senare har stannat i koncernen eftersom våra förväntningar låg mer i linje med den typ av arbeten som vi senare fick, säger Magnus Jansson, affärsanalytiker på Scandic Hilton; som hade en internationell ekonomexamen i botten när han gick traineeprogrammet 1996, året då Scandic också börsnoterades.
Efter tre kullar externt rekryterade kandidater tonades -traineeprogrammet ned. Det kortades av och blev till ett -aspirantprogram som öppnades upp för interna kandidater. Scandic -Business School skapades, som fortfarande är navet för den interna utbildningen på Scandic.
– Vi har mycket goda processer kring utbildning på Scandic. I Finland har Scandic till exempel vunnit utmärkelsen ”Årets arbetsplats”, säger Allan Nielsen, företagets hr-ansvarige, även han en av de förre detta trainéedeltagarna.
– Det var en bra utbildning, men den var dyr! Jag tycker att vi hittat en bra nivå idag, men jag utesluter inte att vi kommer att rikta oss mot akademiker igen. Vi behöver olika kompetenser i företaget, men väljer gärna en intern kandidat så länge som kompetensen finns i organisationen, säger han.

Kommentarer är stängda.