Annons:

Förbättrat resultat för Alitalia

Flygbolaget Alitalias operativa förlust minskat från 190 miljoner euro till 120 miljoner euro första kvartalet i år. Samtidigt fortsätter kritiken mot den handlingsplan som ska hjälpa flygbolaget på fötter.

Att personalstyrkan skurits ner med 8 procent, har medfört besparingar på 22 miljoner euro. Passagerarintäkterna ökade med 12 procent och kabinfaktorn förbättrades med 0,2 procentenheter till 65,3 procent, jämfört med i fjol. De totala kostnaderna, bortsett från effekten av ett högre bensinpris, har minskat med 9 miljoner euro.
Flygbolaget räknar med att genom fortsatta besparingar driva ner den totala förlusten till omkring 100 miljoner euro för helåret, uppger e-tid.com.
Nu har dock European Low Fares Airline Association ELFAA, i ett brev till EU-kommissionen varnat för en omsvängning i Kommissionens regler om statligt bidrag, efter rapporterna om att Alitalias räddningsplan väntas bli godkänd.
Italienska regeringen, som äger 62 procent i flygbolaget räknar med att behålla ett minimum om 30 procent i bolagets operativa gren AZ Fly, medan resterande andel säljs till institutionella investerare. Åtgärden ska ge en kapitalökning på 1,2 miljarder. AZ Fly i sin tur ska behålla en andel på 51 procent i den andra grenen AZ Service åtminstone fram till 2008, medan resten säljs till det statliga utvecklingsorganet Fintecna för 220 miljoner euro. ELFAA menar att denna plan utgör ett ”uppenbart försök att skjuta över skulden på 1,6 miljarder från AZ Fly till AZ Service”. För att handlingsplanen ska kunna betraktas som legitim måste regeringen bevisa att kapitalökningen sker utifrån marknadspriser och att privata aktörer kommer att investera i bolaget, skriver e-tid.com.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024