Annons:

Viking Line spår betydligt sämre resultat än i fjol

Rederiet Viking Line, spår ett "väsentligt" sämre helårsresultat i år än den de 120 miljoner kronor netto som fjolåret gav. Lägre marginaler, ökad konkurrens och dyrare bunkerkostnader tynger ner bolaget.

Passagerarrederierna på linjerna Sverige – Finland – Estland, dras med allt svårare problem. Finland sänkte spritskatterna rejält i fjol, den skattefria försäljningen på Estland försvann och bunkerkostnaderna höjdes, vilket ledde till minskade intäkter för Viking Line, Silja Line, Birka Line och Eckerörederiet. Undantaget är estniska Tallink, som i fjol omsatte 2 miljarder kronor och gjorde en nettovinst på 184 miljoner kronor. Rederiet tar emot ytterligare ett kryssningsfartyg nästa år och option finns på ett för leverans 2007. Rederiet har också ett nybyggt hotell i Tallin, samt planer på ännu ett hotell.
Viking Line uppvisade redan första kvartalet, som omfattade perioden november i fjol till mars i år, en nettoförlust på 65 miljoner kronor. Och i fredags kom vinstvarningen för helåret. Bara bunkerkostnaderna väntas bli 37 miljoner kronor dyrare än vad som tidigare budgeterats, skriver DI.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024