Annons:

Leverantörsbyte kostade SJ 33 miljoner

Bytet av cateringleverantör har kostat SJ 33 miljoner kronor samtidigt som 600 personer förlorat jobbet. Kontraktet med Rail Gormet, gamla Trafikrestauranger AB, sades upp vid årsskiftet, efter 66 års samarbete.

Ny leverantör av mat och dryck är LSG Sky Chef, dotterbolag till tyska Lufthansa.
Rail Gourmet och fackförbundet HTF har nu tillsammans gått igenom uppgifter som ekonomiska rapporter och förhandlingsprotokoll, som visar att leverantörsbytet sammantaget kostat SJ stora summor pengar.
Mårten Dunér, ordförande i HTF-klubben på RG och medlem i den företagsdelegation som förhandlade med SJ innan RG byttes bort, säger till DN:
”Vi är inte ute efter någon slags hämnd utan vill bara visa vilka miljonbelopp bytet kostat svenska skattebetalare. Många miljoner kostade det SJ i onödan, då man helt enkelt inte hade någon aning om vilka förpliktelser och avtal man skrivit på med TR, då vi år 2000 såldes till Compass Group Ltd. Och de här kostnaderna drar man på sig samtidigt som man tvingas låna 1,8 miljarder av regeringen för att undvika konkurs.
Bland annat blev RG ägare till all ombordutrustning, som SJ måste köpa tillbaka delar av för 11,3 miljoner kronor när bolaget själv tog över verksamheten. SJ tvingades också överta hyreskontrakt för serveringslokaler till en kostnad av 4,3 miljoner kronor.
Tanken med leverantörsbytet var att det skulle resultera i billigare pris, bättre service och bättre kvalitet på maten ombord. Vid upphandlingen var prisskillnaden mellan LSG och RG 15 miljoner kronor, men den nya servicen motsvarade inte förväntningarna.
Om de 33 miljonerna säger SJ-chefen Jan Forsberg att det är naturligt att det blivit en del överföringskostnader.
”Men med det lägre pris vi fick så har vi totalt sett sparat in p våra kostnader. Och under de fem år som kontraktet gäller har vi sparat in alla merkostnader och nått vårt övergripande mål att reducera våra kostnader.”

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024