Annons:

Miljöpartiet kräver ny skatt på flygbränsle

Miljöpartiet kräver att en skatt på flygbränsle ska införas på inrikesresor för att styra resandet mot tåg. Förslaget innebär att en enkelresa med flyg mellan Stockholm och Göteborg skulle bli ungefär 250 kronor dyrare.

Mp:s förslag har framförts i samband med de förberedande diskussioner inför höstens budgetförhandlingar, rapporterar DN, och är ett led i miljöpartiets arbete med skatteväxling.
– Skatten ska vara så pass hög att den har en styrande effekt. Men vi vill göra undantag för långa inrikesresor där det inte finns realistiska alternativ. Vi har pratat om en gräns på 55 mil.
Socialdemokraterna ställer sig skeptiska till förslaget och menar att förslaget kan få regionalpolitiska konsekvenser. Inte heller mp:s förslag att införa flygbränsleskatt på utrikesflyg genom bilaterala avtal avvisas av s.
Så sent som för några veckor sedan slopade EU:s finansministrar planerna på att införa en gemensam skatt på flygbränsle för att finansiera utvecklingsbistånd. I stället enades de om att ett förslag där enskilda länder kan införa en särskild skatt på flygbiljetten. Sverige har ställt sig tveksam till en sådan biljettskatt.

Kommentarer är stängda.