Annons:

Flygplanssubventioner blir fall för WTO

Flygstriden mellan Europa och USA blir ett fall för världshandelsorganisationen WTO, eftersom ingen lösning nåtts i ärendet om flygplanssubventionerna till Airbus och Boeing.

Efter flera månaders försök att nå en frivillig uppgörelse, drar nu USA:s handelsdepartement den europeiska flygplanstillverkaren Airbus inför en jury inom WTO. I centrum för konflikten står det nya A 350-planet som Airbus vill ha en dryg miljard dollar i EU-stöd för att bygga. Planet kommer att bli en konkurrent till Boeings 787-plan som börjar flyga nästa år.
– EU ser tyvärr inte ut att vilja avstå från subventionerna utan har bara föreslagit en bantning. Den politiken tvingar oss att handla, säger Rob Portman på USA:s handelsdepartement, till DI.
EU:s handelskommissionär Peter Mendelson är besviken över att USA väljer konfrontation:
– Amerikas beslut kommer att utlösa den största, den svåraste och den mest kostsamma juridiska tvisten i WTO:s historia, är jag rädd. Men jag lovar er att Europas intressen kommer att bli försvarade, säger han till DI.
Att USA tar fallet inför WTO beror enligt Mendelson inte på att de är rädda för statsstöd, men däremot för konkurrens från ett plan som väntas bli en stor kommersiell succé.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024