Annons:

SJ:s bolagisering sågas av Riksrevisionen

Flera misstag begicks vid bolagiseringen av SJ, hävdar Riksrevisionen i en rapport. Förloppet gick för snabbt, styrningen från ägarna, Näringsdepartementet, var för otydlig och bolaget borde ha fått kapitaltillskott redan från början för att inte riskera konkurs, är några av slutsatserna efter granskningen.

SJ bolagiserades i 1 januari 2001 i delarna SJ AB, Green Cargo AB och AB Swedcarrier. Först en månad senare fick huvudbolaget styrelser.
Mest svidande är kritiken över den oklara ägarstyrningen både före och efter bolagiseringen. Mer dokumentation samt klarare riktlinjer och mål efterlyses bland annat.
– Det måste vara möjligt att se hur ägarförvaltningen gått till. Vilka beslut har fattats av vem och varför. Annars begränsas insynen och det går inte att utkräva ett ansvar, säger riksrevisor Kjell Larsson till DI.
Eftersom regeringen inte beviljade SJ något ägartillskott från början, tvingades bolaget göra en kontrollbalansräkning 2002, då finanserna sinat. Först därefter gavs ett statligt ägartillskott på 1,9 miljarder kronor.
Jan Forsberg, vd för SJ sedan april 2002, säger så här i efterhand till SvD:
– Det där är historia nu. Vårt läge hade inte varit bättre om vi redan 2001 fått kapitaltillskottet. Men visst var det genant att behöva upprätta en kontrollbalansräkning.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024