Annons:

Skyways degraderar piloter till styrmän

Flygbolaget Skyways erbjuder 20 kaptenspiloter återanställning som styrmän, med en lönesänkning på 30 procent. Anledningen till degraderingen är enligt vd:n Jan Palmér att bolagets flygningar minskat och att det finns ett överskott på kaptener i förhållande till styrmän.

Kaptenerna, vars löner därmed skulle sänkas med 13 000 -15 000 kronor, får enligt DN besked med posten idag om varsel den 1 juli och om att lämna arbetsplatserna till nyår.
Skyways hade 270 piloter 2003, varav endast 160 blir kvar efter sista oktober i år, och 20 av dem kan alltså degraderas.
Förra sommaren tog Malmö Aviation, som har 100 piloter, till samma grepp för att spara pengar, och i maj i år varslade charterbolaget Britannia 7 av 107 piloter, med erbjudande om att bli styrmän. Malmö Aviation har dragits inför Arbetsdomstolen av Svensk pilotförening och beslut i ärendet väntas i oktober.
Enligt facket säger kollektivavtalet att en åtgärd som degradering inte får vidtas.
– Vi tänker också gå till Arbetsdomstolen så fort det är möjligt, säger Thomas Dalby, enhetschef för pilotsektionen på Skyways och medlen i Svenska pilotföreningen, till DN.
Enligt honom tror flygbolagen att domstolens utslag blir till deras fördel.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024