Annons:

Star Alliance pushar för alternativa GDS:er

Star Alliance försöker nu skynda på utvecklingen och användandet av alternativa GDS:er. I maj mötte alliansen ITA Software och G2 SwitchWorks och håller nu på att ta fram en gemensam strategi och standard för val av nytillkomna GDS-partners . Det framkom under mötet den 2 juni i Nagoya, Japan.

Senare denna månad planerar Star Alliance, som består av 16 flygbolag, att gå ut med en förfrågan om information där det klargörs vad medlemmarna vill ha ut av ett globalt distributionssystem. Såväl alternativa som traditionella GDS-bolag kommer att få svara detaljerat på vad de kan erbjuda, men det tydliga syftet från alliansens sida är att använda sin kollektiva styrka för att påskynda utvecklingen av alternativa GDS:er skriver Travel Weekly. Tillsammans förfogar flygbolagen över 27 procent av världsmarknaden.
Star Alliance anser sig idag betala ett överpris för denna typ av tjänster. Omkring 2 miljarder dollar per år, eller 18 procent av de totala distributionskostnaderna på 11 miljarder, uppges gå till GDS-avgifter. Flygbolagen hävdar att de betalar GDS-bolagen omkring 12 dollar per flygbiljett, medan endast en tredjedel av denna summa går till administrering av systemet. Till G2 SwitchWorks och ITA skulle de bara behöva betala 2-3 dollar per biljett, hävdar medlemsbolagen.
United-chefen Graham Atkinson uppgav under mötet att han förväntar sig en deadline på två till tre månader för svaren från GDS:erna, men menar att det är för tidigt att säga om alliansen kommer att följa upp det hela med en förfrågan om ett gemensamt kontrakt, enligt Travel Weekly.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024