Annons:

EU godkänner Alitalias räddningsplan

EU gav igår sitt godkännande till italienska Alitalias räddningsplan. Ett beslut som väntas väcka upprörda känslor hos de konkurrerande flygbolagen.

Planen innefattar en uppdelning av bolaget i de två delarna AZ Fly och AZ Services, samt en kapitalökning på upp till 1,2 miljarder euro. Det statliga holdingbolaget Fintecna står i begrepp att investera 216 miljoner euro i AZ Services.
Kommissionen har, efter en genomgående och detaljerad analys, kommit fram till att dessa rekapitaliseringar inte kan betraktas som ett statligt bidrag, sade EU:s transportkommissionär, Jacques Barrot, i ett uttalande enligt Airwise News. Beslutet fattas dock under villkoret att regeringen agerar på samma villkor som en privat investerare skulle ha gjort, vid rekapitaliseringen. Deutche Bank kommer att underteckna aktieförsäljningen och ska garantera att privata investerare står bakom merparten av kapitalökningen.
År 1997 godkände EU ett statligt stöd på 1,4 miljarder euro till Alitalia och från lågprisbolaget Ryanairs sida menar man att det nya beslutet utgör ett hån mot den ”en gång, sista gången-princip” som EU tillämpar i fall som gäller satsstöd.
Ryanair-chefen Michael Cawley menar, enligt Financial Times, att EU-kommissionen genom sitt beslut brutit alla de regler som ska upprätthålla konkurrens på lika villkor för flygbolagen.
Jacques Barrot säger dock till samma tidning:
– Detta är på inget sätt ett politiskt beslut eller en väg att på något sätt hjälpa Italien. Det finns de som menar att vi borde döda ett sådant bolag, men jag är bara villig att döda det om det finns lagliga skäl till det – och det fanns det inte.
Barrot uttrycker också optimism inför Alitalias förutsättningar att skära ner sina kostnader och eventuellt ansluta sig till en större europeisk allians, trots att tidigare försök att gå ihop med Air France misslyckats.
Alitalias operativa förlust uppgick vid den senaste bokslutsrapporten till 412 miljoner euro, från 384 miljoner 2003. Nettoförlusten i april uppgick totalt till 1,83 miljarder euro, skriver Financial Times.

Kommentarer är stängda.

Affärsresesäljare till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Producent för grupp & konferens till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024