Annons:

Upptaxering för Swedecarrier och SJ

SJ:s tidigare ägare Swedecarrier och SJ är två av sex helstatliga bolag som under 2000-talet upptaxerats på stora belopp. Den största upptaxeringen, 2 070 miljoner kronor, har Swedecarrier fått.

DI:s granskning av tvisterna mellan de statliga storbolagen och Skatteverket i landets domstolar visar på problem med att leva upp till ägarnas högt ställda krav. Sammanlagt har de sex undersökta bolagen upptaxerats med nära 3,3 miljarder kronor
– Många statliga bolag är minst lika aggressiva som börsbolagen. Det är absurt att de lägger ned så mycket kraft på att sänka skatten. Pengarna ska ju ändå in till statskassan i slutändan, säger en frustrerad skatterevisor till DI.
När ägandet av SJ och Green Cargo gick över direkt till staten från Swedecarrier, 2002, hävdade Swedecarrier att en reaförlust på över 2 miljarder uppstått. Bolaget skulle använda jätteförlusten till att kvittera framtida vinster med och därmed undvika en vinstskatt på 28 procent. Detta upplägg fick underkänt av Skatteverket, som menade att staten varit ägare till bolaget hela tiden i praktiken.
SJ:s styrelse, ledning och revisorer bjöds på galakväll för 1 195 kronor kuvertet. En peppningfest och en bjudning på Hamburger Börs i Stockholm ordnades också för de anställda som delog i Tjejtrampet. Avdrag för de tre tillställningarna, med mera, underkändes av Skatteverket och gav en upptaxering på 13,5 miljoner kronor.
Besluten har överklagats till högre instans i princip i samtliga fall, men Skatteverkets statistik visar att myndigheten vinner i minst sju av tio fall, skriver DI.

Kommentarer är stängda.