Annons:

Stora flygförseningar att vänta i sommar

Förseningar på upp till två timmar kan drabba charterflygen i sommar på grund av brist på flygledare under semesterperioden. Enligt Luftfartsverket gäller det så gott som alla flygningar till Öst- och Sydeuropa från Sverige och från resebranschens sida är man upprörda.

Uppåt 500 000 semesterresenärer kan drabbas av förseningar i sommar, enligt Fritidsresors informationsdirektör Lottie Knutson. Det gäller resor till Turkiet, Grekland, Rumänien och Bulgarien i juli och augusti.
Bristen på flygledare beror både på semestern och ovanligt många föräldraledigheter, uppger Alf Månsson, chef för Sturup flygplats flygledningscentral, skriver SvD.
Facket ST-Flygledning är dock av en annan åsikt.
– Vi är underbemannade på sommaren, vårt ansträngda personalläge beror inte på föräldraledigheterna. Orsaken är snarare att vi infört ett nytt system som skapat stora övertider och kräver mer personal, säger ordföranden Peter Lennartsson till SvD:
Resebranschen kräver förklaringar från Luftfartsverket och ett möte kommer att hållas nästa vecka.
– Det är inte första gången Luftfartsverket glömmer bort charterflyget. Jag har varit i kontakt med kolleger och vi kommer på något sätt att reagera. Om vi drabbas av förseningar som kostar oss pengar kommer vi naturligtvis att rikta de kraven mot Luftfartsverket, säger Göran Gårdö, vd på flygbolaget Britannia.
Problemet ska till nästa sommar lösas genom att personal rekryteras utomlands, enligt Alf Månsson på Sturup.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024