Annons:

Ryanair stäms på 1,4 miljoner av staten

Lågprisbolaget Ryanair stäms på 1,4 miljoner kronor av Försvarsmakten. Orsaken är att Ryanair vägrar acceptera en reserabatt som enligt försvarsmakten var ett villkor i en affär man redan kommit överens om.

Upphandlingen av statstjänstemännens flygresor inom Europa avgjordes i höstas och försvarsmakten förhandlade då för alla myndigheters räkning. Ett nytt ramavtal på 700 miljoner kronor innebar en stor besparing.
Ryanair vann, i hård konkurrens, åtta destinationer men sade nej när avtalet skulle skrivas under eftersom man hävdade att staten försökte tvinga till sig en reserabattsklausul. Enligt Ryanair skulle klausulen ge staten en procent i rabatt på alla resor för att täcka administrativa utgifter.
– Vi fick muntliga försäkringar när vi inledde förhandlingarna om att vissa delar av avtalet inte var tillämpliga för oss, bland annat den här klausulen. Sedan återkom Försvarsmakten i december och lyfte fram klausulen. Då kunde vi inte vara med längre, säger Karl Högstadius, vice Nordenchef på Ryanair till TT.
Från försvarsmaktens sida hävdar man att klausulen redan fanns med när Ryanair lämnade sitt anbud där de skriftligen accepterade alla villkor.
– Jag har aldrig varit med om att en leverantör inte har stått fast vid sitt anbud efter att ha slagit ut de andra leverantörerna. Men i det här fallet backade Ryanair och ville förhandla bort klausulen, något som vi inte hade möjlighet att göra enligt lagen om offentlig upphandling, säger upphandlingschefen Lisbeth Johnson till TT.
Att Staten sedan årsskiftet reser till de åtta destinationerna utan avtal innebär en merkostnad på 1,4 miljoner bara för försvarsmakten och Ryanair stäms nu på den summan.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024