Annons:

Ljusare tider för Arlanda flygplats

Trenden har vänt också för Arlanda flygplats. För andra året i rad ökar antalet resenärer stadigt och tillväxten för helåret 2005 väntas bli runt 6 procent.

Åren 2001 – 2003 minskade antalet resenärer från Arlanda flygplats dramatiskt från 18,1 till 15,1 miljoner och flygplatsen försattes i en djup ekonomisk kris. Men förra året började siffrorna peka uppåt igen. Antalet resenärer uppgick till 16,3 miljoner och i år förutspås ytterligare tillväxt av flygplatsdirektör Kerstin Lindberg Göransson.
– Arlanda är en väldigt tydlig spegelbild av hur Stockholm och Sverige mår. Vi har en starkt uppåtgående flygtrafik och vi har starkt uppåtgående intäkter och resultat, säger hon till DI.
Förutom en allmän konjunkturuppgång resulterar priskriget mellan flygbolagen i fler resenärer vid Arlanda flygplats.
Luftfartsverket sänkte i fjol avgifterna för flygbolagen med 200 miljoner kronor på årsbasis.
– Vi jobbar för att få marginaler så att vi kan sänka avgifterna ytterligare för att stimulera flygtrafiken. Biljettpriset är en väldigt viktig komponent idag, mycket viktigare än vad den någonsin har varit, säger Lindberg Göransson till DI.
Arlanda flygplats har, med den nya landningsbana som blev klar 2003, kapacitet för 25 miljoner resenärer, men än så länge utnyttjas inte kapaciteten till mer än 69 procent.

Kommentarer är stängda.