Annons:

Rekordvinst för SJ

SJ uppvisar sitt bästa halvårsresultat sedan bolagiseringen 2001. Trots färre passagerare och lägre intäkter än under motsvarande period förra året, ökade vinsten till 155 miljoner kronor från 25 miljoner kronor.

Bakom SJ:s förbättrade ekonomi ligger hårda nedskärningar och omförhandlingar av dyra leasingkontrakt.
– Vi kommer att slå fjolårets vinst på 190 miljoner kronor med råge. När vi nu fått ordning på kostnadssidan har vi också bättre förutsättningar att vinna nya upphandlingar. I slutet av december avgörs vem som vinner upphandlingen av Stockholms pendeltågstrafik. Det är ett femårskontrakt värt 1 miljard kronor om året, där vi ligger bra till, säger Ulf Adelsohn, styrelseordförande i SJ, till DI.
Omsättningen minskade första halvåret i år med 21 miljoner kronor till 2 769 miljoner kronor.
Med nya tåg, förenklat resande och bättre service hoppas Jan Forsberg att beläggningen som nu ligger under 50 procent, ska höjas.
Flyget har under andra kvartalet i år tagit 6 procent i marknadsandelar från bilar och tåget på de större inrikeslinjerna. Medan SJ stått sig i konkurrensen mellan Stockholm och Göteborg, har bolaget tappat på Malmö och Sundsvall.
– För att stärka konkurrenskraften mot flyget arbetar vi hårt med att höja den nuvarande generella punktligheten från 92 till 95 procent, säger Forsberg till DI.
SJ:s andra halvår bedöms bli ännu bättre än det första, då det rekordhöga bensinpriset väntas leda till ändrade resvanor. Det första halvårsresultatet har dessutom belastats av 30 miljoner kronor i kostnader relaterade till orkanen Gudrun.

Kommentarer är stängda.