Annons:

Birka Line vinstvarnar efter storförlust

Kryssningsrederiet Birka Line vinstvarnade igår efter att de svarta siffrorna från fjolåret vänts i en förlust på drygt 78 miljoner kronor för första halvåret i år. Beskedet kommer efter förlustrapporterna från både Silja Line och Viking Line.

Birka Lines passagerarvolym har ökat med 59 procent till totalt 490.521 genom det nybyggda kryssningsfartyget Birka Paradise. Omsättningen steg med 53 procent under första halvåret i år. Det tuffa marknadsläget i kombination med det höga oljepriset och en försvagad krona i förhållande till euron, drog dock ner lönsamheten. Birka Line tyngs också av ökade räntekostnader för Birka Paradise.
Resultatet för första halvåret blev betydligt sämre än förväntat och koncernens resultat för verksamhetsåret 2005 bedöms bli ”väsentligt sämre än 2004,” skriver Birka Line i ett pressmeddelande. Resultatet före skatt uppgick till 48,6 miljoner kronor för kryssningsverksamheten i fjol.
Såväl Birka Line som korsägda Eckerö och Viking Line finns på Åland, där sjöfarten är en viktig inkomstkälla.
– Det pågår en marknadsprocess kring överkapaciteten och fartygsförsäljningar kan bli aktuella. Säljs åländska fartyg så innebär det en viss arbetslöshet, säger näringschef Olof Erland till DI.
Enligt spekulationer kan det bli aktuellt med en försäljning av Birka Princess, som kommer att tas ur trafik under 6-7 veckor i vinter.
– Vi hoppas kunna sköta allt genom att använda semestrar och vederlag. I värsta fall kan det leda till att någon permitteras, säger Birka Lines vd Wiking Johansson till DI.

Kommentarer är stängda.