Annons:

Viking Line kan tvingas vika sig om åldersgränser

Fem anmälningar har nu kommit in mot Viking Line, som fortsätter att ha skilda åldersgränser på vissa av sina kryssningar. Rederiet kan därmed tvingas vika sig inför JämO:s tolkning och införa samma åldersgräns ombord för män och kvinnor.

Hittills fortsätter rederiet Viking Line att 20 år som åldersgräns för kvinnor och 23 för män, på vissa kryssningar, trots att det strider mot den nya lag om förbud mot könsdiskriminering som trädde i kraft den 1 juli. Rederiet anser sig ha rätt till undantag av ordningsskäl.
Silja Line och Stena Line har däremot samma åldersgräns
JämO har hittills inte kunnat göra något, eftersom ingen som själv har drabbats av åldersgränsen, har anmält Viking Line.
De senaste veckorna har dock fem anmälningar kommit in till JämO, från män som avvisats från ombordstigning av åldersskäl.
Om jämställdhetsombudsmannen fattar beslutet att det rör sig om könsdiskriminering, kommer ärendet att gå till tingsrätten. Hittills har JämO bara skrivit till Viking Line för att rederiets synpunkter i frågan.
– Är det så att det konstateras att vår regel strider mot jämställdhetslagen så godtar vi det. Vi kommer knappast att driva det till någon domstolsbehandling. Vi ska motivera oss inför JämO men om motivet inte anses vara tillräckligt, måste vi dra slutsatsen och anpassa oss efter JämO:s tolkning, säger Jan Hanses, juridisk direktör på Viking Line.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024