Annons:

EU föreslår utsläppsrätter för flygbolag

EU-kommissionen vill att flyget ska delta i handeln med utsläppsrätter för koldioxid på grund av ändrade resmönster och lågprisflygets kraftiga expansion.

Från år 2009 eller 2010 kan flygbolagen komma att tilldelas årliga kvoter av utsläppsrätter, enligt ett förslag från EU-kommissionen. Använder bolagen inte alla kan de sälja de resterande, medan de måste köpa till ytterligare utsläppsrätter om de tilldelade inte räcker till.
– Varje sektor måste bidra till att minska utsläppen av växthusgaser. Den europeiska flygindustrin föredrar detta alternativ framför skatter eller utsläppsavgifter, sa miljökommissionär Stavros Dimas när han presenterade förslaget, enligt DI.
Förslaget omfattar både passagerarflyg och fraktflyg oavsett om de flyger inom eller utanför EU. Även bolag med hemvist utanför unionen ska omfattas, enligt DN.
Hur fördelningen för flygbolagen kommer att gå till är ännu inte bestämt. Kommissionen beräknar att biljettpriserna beroende på utformningen stiger med mellan noll och nio euro per tur-och-returbiljett.
Flyget står i dag för endast tre procent av EU:s totala utsläpp av växthusgaser, men ökningen av utsläpp i flygbranschen är snabbare än inom någon annan sektor och denna ökning riskerar därför att upphäva effekten av vinster som gjorts på andra områden.
Kommissionen siktar på att lägga fram förslag till lagstiftning i slutet av nästa år.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024