Annons:

Ryanairs protest mot flygskatt: Inga nya svenska linjer

Lågprisjätten Ryanair protesterar mot den föreslagna flygskatten i Sverige. Vd Michael O´Leary tänker inte satsa på fler linjer eller tillföra ny flygkapacitet i Sverige om skatten införs._ Den här typen av fast miljöavgift får inga positiva effekter på miljön, för det främjar inte miljövänliga alternativ.

Ryanair har i dag 17 linjer från Sverige, i år beräknas 2,6 miljoner passagerare flyga med Ryanair till och från den svenska basen på Skavsta flygplats. Därtill kommer linjer från Malmö, Göteborg och Västerås. Sedan 1997 har Ryanair flugit 8 miljoner passagerare till och från Sverige.
_ Vi har starkt bidragit till ökad turism till Sverige och genererat 2600 nya jobb i svensk ekonomi. Många utländska besökare har tidigare inte haft råd att resa hit. Den nya miljöskatten på 100 kronor per biljett drabbar fattiga mer än rika, säger Michael O´Leary vid onsdagens pressmöte i Stockholm.
Om regeringen vill införa en effektiv miljöbeskattning föreslår O´Leary i stället extra skatt på äldre, mindre miljövänliga flygplan. Till saken hör att Ryanair investererat i 100 nya Boeing 737-plan och ytterligare 100 är väg in. Dessa minskar utsläppen med 50 procent per flygstol, minskar bränsleåtgången med 45 procent per flygstol och minskar bullret med 45 procent.
_ Vi kan fördubbla vår kapacitet i Sverige med de nya planen utan att öka utsläppen. Därför borde regeringen i stället lägga kraft på att se till att exempelvis SAS förnyar sin flygplansflotta med gamla ineffektiva plan som flyger halvtomma.
En flygskatt på 100 kronor kommer att fördyra Ryanairs pris på en genomsnittlig flygbiljett med 25 procent. I dag ligger genomsnittspriset för en Ryanairbiljett ( hela Europa inräknat) på 41 euro. Enligt lågprisbolaget är SAS genomsnittspris 120 euro.
Fördyringen gör att Ryanair kommer att prioritera andra marknader före Sverige.
_ Det kommer att vara billigare att åka till andra destinationer än Sverige, vilket gör att ni tappar turister.
På frågan om förslaget är ett sätt för regeringen och dess samarbetspartier att sätta krokben för lågprisflyget och i stället gynna SAS säger Michael O´Leary:
_ Nej, jag tror bara att det är en av de idiotiska saker som politiker får för sig.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Affärsresesäljare till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Producent för grupp & konferens till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024