Annons:

SAS säljer andel i bmi och planerar köp av nya plan

Ägandet i bmi har kostat SAS för mycket pengar och flygbolaget vill nu sälja sin andel. Samtidigt behöver SAS öka sin kapacitet och planerar därför att snart köpa nya plan.

SAS vill sälja sina aktier i bmi. Samarbetet med Lufthansa och bmi har varit en stor förlustaffär för SAS. Från år 2000 till september i år har flygbolaget förlorat 1,5 miljarder kronor och förlusten för i år beräknas uppgå till 450 miljoner kronor.
Flygbolaget äger 20 procent av aktierna och samarbetspartnern Lufthansa äger 30 procent. SAS andel ska nu säljas, men antagligen inte förrän år 2007 när samarbetet mellan de tre bolagen löper ut.
– När vi är framme vid 2007 är det rimligt att vi säljer de aktierna, men så länge vi sitter fast i det dåliga kontrakt vi har nu, så är det nog ingen som vill ta över aktierna, säger SAS koncernchef Jørgen Lindegaard.
SAS har redan minskat ägandet i bmi då man sålde 20 procent av aktierna till Lufthansa. Även Lufthansa överväger försäljning. Det nuvarande samarbetet mellan SAS och Lufthansa löper snart ut.
– Vi har ett samarbete i dag som går bra, men det går ut vid utgången av 2005. Då måste vi hitta en konstruktion på samarbetet som gör att vi inte får konkurrensmyndigheterna på oss, säger Lindegaard.
Samtidigt planerar flygbolaget att snart kunna investera i nya flygplan då man behöver utöka sin kapacitet.
– När vi nu kommer tillbaka till lönsamhet kommer pengarna först att gå till att betala skulder och öka bolagets kreditvärdighet, men runt 2007-2008 ser jag en möjlighet till nya flygplan, säger Lindegaard enligt DI.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024