Annons:

SJ vill stoppa Botniabanan

SJ kräver stopp för utbyggningarna av Botniabanan och tycker att pengarna hellre ska investeras i järnvägsnäten kring storstäderna. Pengarna är dock redan upplåsta, enligt Banverket.

SJ:s styrelse vill stoppa investeringarna i Botniabanan och i stället bygga ut järnvägen i områdena kring Stockholm, Göteborg och Malmö.
– Tågtrafiken har nått kapacitetstaket på flera håll i landet. Inte minst i Stockholm där trafiken drabbats av 200 förseningstimmar. Det är förödande för alla som pendlar till och från sina jobb. Förseningarna får också effekter för trafiken till och från Stockholm – och då drabbas även resenärer som ska till och från Norrland, säger SJ:s ordförande Ulf Adelsohn.
Satsningen på Botniabanan mellan Umeå och Nyland har kommit halvvägs och trafiken är tänkt att startas år 2010.
– Bygget av Botniabanan kommer att kosta staten 25 miljarder kronor. Söder om Sundsvall finns bara en miljard kronor reserverade under perioden 2010-2015 för att rusta upp den befintliga järnvägen. Det måste ju vara fel ordning, säger Adelsohn.
SJ:s ledning vill i stället satsa på in- och utfarterna i Stockholmsområdet, Svealandsbanan och sträckorna Malmö-Lund och Alingsås-Göteborg.
Regionala företrädare för Botniabanan håller inte med:
– Jag har debatterat de här synpunkterna med Adelsohn tidigare, men nu har han spårat ur rejält. SJ är hela Sveriges företag och kan inte bortse från vilken enorm betydelse Botniabanan får för näringslivet och regionens tillväxt. Därför tvingas jag konstatera att utspelet är slarvigt och osakligt, säger Örnsköldsviks kommunalråd Elvy Söderström.
En eventuell flytt av pengar blir dock krånglig eftersom pengarna är låsta i ett särskilt bolag. Staten och de fyra kommuner som järnvägen passerar genom äger ett aktiebolag som finansierar Botniabygget.
– Finansieringen ligger utanför statsbudgeten och Banverket. Staten och kommunerna har ingått ett civilrättsligt bindande avtal, säger Ola Nilsson, pressansvarig på Banverket.
Enligt Banverket är kostnaden för bygget beräknad till 13 miljarder kronor och inte 25 som SJ säger. SJ har även räknat in kostnader för anslutningar och finansiering.
Även Banverket tycker att järnvägsnätet kring storstäderna måste förbättras.
– I centrala Stockholm har man i dag lika många spår som 1871. Det är ohållbart och ska åtgärdas, säger Nilsson, enligt DN.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024