Annons:

IATA attackerar Frankrike

Protesterna mot Frankrikes föreslagna biståndsskatt på flygresor är högljudda. Nu riktar även IATA mycket skarp kritik mot landet.

IATA attackerar Frankrikes förslag om biståndsskatt på flygresor. IATA:s generalsekreterare Giovanni Bisignani skräder inte orden när han protesterar mot president Jacques Chiracs förslag.
– Inte bara är den franska regeringen okunnig om utvecklingsländernas behov, den har inte en aning om vad som pågår på sin egen bakgård. Flygbolagen och deras passagerare bidrar med ett nettotillskott på 726 miljoner Euro till Frankrike genom alltför höga flygavgifter och skatter. Att göra flygbiljetter dyrare är liktydigt med att bita den hand som föder en, säger Bisignani.
Bisignani påpekar att Frankrike kan hjälpa utvecklingsländerna på andra sätt. Frankrike får exempelvis 22 procent av EU:s gemensamma jordbrukspolitik, CAP, vilket innebär elva miljarder euro.
– CAP har inget annat syfte än att subsidiera Europas bönder, varav de franska får mest, på bekostnad av utvecklingsländerna. Att avleda enbart en bråkdel av understödet till Frankrike skulle ge mycket mera än den föreslagna skatten och det skulle ge utvecklingsländerna en bättre möjlighet att konkurrera på världsmarknaden, säger Bisignani.
– Om fransmännen verkligen skulle vara intresserade av att hjälpa utvecklingsländerna, skulle de börja med att ta bort de problem som de själva orsakar. Den föreslagna skatten är tillkommen för att avleda uppmärksamheten från Frankrikes misslyckade försök att sänka handelshindren till sin egen marknad, säger Bisignani, enligt Flygtorget.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024