Annons:

SAS måste spara mer

I ett försök att uppnå kraven på avkastning kan SAS komma att sälja verksamheter och stryka förlusttyngda rutter. En ny ekonomisk plan ska upprättas för att göra ytterligare besparingar.

Det är mycket möjligt att SAS kommer att sälja ytterligare kärnverksamheter för att möta avkastningskraven.
– Trots fem års hårt arbete har vi ännu inte en verksamhet som lever upp till avkastningskraven. Men vi har en verksamhet som har rätt till fortsatt existens, säger vd Jörgen Lindegaard till Börsen, enligt DI.
I kölvattnet av räddningsplanen Turnaround 2005 görs nu en ny treårig strategiplan för att halvera skulderna på 16 miljarder danska kronor och skapa en bas för tillväxt och köp av nya plan. Detta gör att försäljning av verksamheter kan bli aktuellt, exempelvis av underleverantörerna SAS Technical Services, STS, och SAS Ground Services, SGS.
– Vi måste hela tiden utvärdera om vi är den bästa ägaren. Har SGS ett bättre liv utanför SAS, skulle det vara naivt av mig att insistera på att det ska finnas kvar inom SAS. Detsamma gäller för den tekniska verksamheten. De marknaderna utvecklar sig inte nödvändigtvis parallellt med flygverksamheten, säger Lindegaard.
SAS är också redo att stryka förlusttyngda rutter om inte medarbetare och underleverantörer accepterar besparingar på cirka 450 miljoner kronor, skriver Börsen. Framför allt handlar det om rutter till Asien och USA såsom Bangkok, Shanghai och Seattle.
Den 15 december måste förhandlingarna ha klarats av så att nästa års budget kan godkännas.

Kommentarer är stängda.