Annons:

SAS drar ned på piloter och servicekostnader

SAS vill dra ned på pilotstyrkan och pressa servicekostnaderna. 300 av de nuvarande 2 000 SAS-piloterna kan bli avskedade. SAS vill också att deras egna servicebolag ska sänka priserna. Gör de inte det kommer SAS att gå till konkurrenterna.

Vid ett styrelsemöte diskuterades neddragningar på SAS pilotstyrka. Enligt obekräftade uppgifter kan så många som 300 av de cirka 2 000 anställda piloterna avskedas.
– Vi har en gemensam pilotkår inom Scandinavian Airlines Sverige, Danmark och Braathens. Där finns ett överskott och vi diskuterar hur det ska lösas. I andra bolag i koncernen är det inte aktuellt, säger SAS informationschef Bertil Ternert.
SAS vd Jörgen Lindegaard vill även minska flygbolagets servicekostnader med upp till 20 procent. Det vill han uppnå genom att pressa de egna servicebolagens, STS och SGS, priser. De två serviceverksamheterna bolagiserades för ett år sedan och slåss på en tuff marknad. Utöver SAS har bolagen cirka 20 procent externa kunder, men förlorade nyligen exempelvis Maersk och Sterling till konkurrenten Servisair. Servisairs anbud låg 20 procent under SGS.
Förra året köpte SAS tjänster från SGS och STS för 9,4 miljarder kronor, men har nu börjat ta in anbud från konkurrenterna.
– Vi kommer inte att anlita våra egna servicebolag om deras priser inte är marknadsmässiga.
Serviceverksamheterna måste anpassa sig, eller läggas ned. Det har blivit alltmer tydligt, säger Lindegaard, enligt DI.

Kommentarer är stängda.