Annons:

EU nära beslut om GDS-avreglering

EU-kommissionen är mycket nära att fatta ett beslut om en avreglering av GDS-marknaden i Europa. Enligt den brittiska lobbyorganisationen Business Travel Coalition, som företräder brittiska storföretag, kan EU-beslutet komma inom bara några dagar.

De fyra GDS-bolagens verksamhet i Europa är i dag kringgärdad av regler, Code of Conduct. Detta för att förhindra att GDS:erna, som tidigare ägdes av flygbolag, inte utnyttjar sin dominerande ställning på sina respektive hemmamarknader.
EU har ruvat på den kontroversiella frågan i flera år, men närmar sig nu ett beslut. Fram till oktober var den vitt spridda uppfattningen att EU-kommissionen skulle välja att endast delvis avreglera GDS-marknaden och behålla vissa regler för att förhindra Amadeus och dess flygbolagsägare att utnyttja sin dominerande ställning. Men sent i oktober kom enligt Business Travel News signaler från Bryssel att kommissionen överväger full avreglering.
Amadeus, som största GDS-bolag i Europa, förespråkar full avreglering. Motståndarna, vilket inkluderar konkurrenterna Sabre och Galileo, hänvisar till Amadeus ägarskap. Lufthansa, Air France och Iberia är fortfarande stora ägare i Amadeus och anses därmed ha ”dubbel dominans” på sina hemmamarknader Tyskland, Frankrike och Spanien. Sabre och Galileo ägs inte längre av flygbolag.
Även storföretagens reseinköpare motsätter sig full avreglering. De befarar att full avreglering kommer att leda till att GDS:erna säljer bokningsdata, där slutkunden kan identifieras, till flygbolag. I de fall företagen använder sig av en särskild implantresebyrå med ett eget IATA-nummer skulle flygbolag som köper sådan GDS-information få stor inblick i enskilda företags resande.
– De nuvarande reglerna har fungerat exceptionellt bra. Det har säkerställt att företag haft en optimal nivå när det gäller innehåll, en fungerande konkurrens mellan GDS-bolag, endast små hinder för nya flygbolag och lågpkostnadsbolag att komma med i GDS-systemet. Det vore ett bakslag för konkurrensen inom reseindustrin, säger Mike Perkin, chef för Cisco Systems reseinköp och aktiv i Business Travel Coalition.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024