Annons:

Flygskatten införs

En uppgörelse mellan regeringen och samarbetspartierna är nu klar. Den första juli införs flygskatten som varierar mellan 96 och 430 kronor per biljett. Resor till och från vissa områden i Sverige ska dock undantas från flygskatten.

Regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet enades om att införa en flygskatt i höstens budgetförhandlingar.
”Det är angeläget att alla delar av samhället bidrar till att minska skadliga utsläpp och uppfylla relevanta miljömål. Detta gäller också luftfarten”, skriver finansdepartementet i en promemoria om hur den nya skatten ska utformas, som offentliggörs i dag, enligt SvD.
Flygskatten införs den första juli nästa år. Biljettpriset på en biljett i ekonomiklass inom Europa höjs då med 96 kronor. Reser man däremot i affärsklass och till en destination utanför Europa får man betala 430 kronor i flygskatt.
– Det ska kosta mer att flyga längre. Och har man råd att flyga en hög klass kanske man har råd att betala lite högre skatt, förklarar Magdalena Andersson (s), statssekreterare på finansdepartementet.
Några destinationer undantas. Passagerare som reser till och från ”stödområde A” ska slippa betala flygskatten. ”Stödområde A” inkluderar delar av Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland, Gävleborg, Dalarna och Värmland. Även resor till och från Visby, Hagfors, Kramfors/Sollefteå, Luleå, Skellefteå, Umeå och Örnsköldsvik undantas.
– Sverige är ett avlångt land, och det är viktigt att det finns möjlighet till regional utveckling i hela landet. Därför har vi valt att ta regionala hänsyn när vi utformar skatten, säger Andersson.
Den nya flygskatten är en den av den gröna skatteväxlingen och beräknas ge statskassan 1,4 miljarder kronor i ökade intäkter varje år.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024