Annons:

Rederierna vill slippa trängselskatten

Passagerarna på Estlands- och Finlandsfärjorna borde slippa betala trängselskatt, tycker de berörda rederierna. Resenärerna måste ta sig igenom Stockholms innerstad för att ta sig ut till resten av landet, precis såsom Lidingöborna som just därför är undantagna.

Passagerarrederierna, en organisation för de rederier som trafikerar Stockholms innerstad, tycker att deras resenärer borde slippa trängselskatten. Passagerarna på Finlands- och Estlandsfärjorna bör få samma villkor som Lidingöborna, menar man. Eftersom Lidingöborna endast kan nå riksvägnätet genom Stockholms innerstad så behöver de inte betala skatten om de lämnar betalzonen inom 30 minuter efter att de körde in i den. Inte heller för färjeresenärerna finns någon alternativ väg, men i nuläget är det meningen att de ska betala skatten.
– Ska jag betala när jag inte har något annat val än att resa igenom trängselzonen? säger Per-Erling Evensen, ordförande i rederiernas branschorganisation.
Sammanlagt cirka 800 000 personer reser varje år med färjorna och dessa ska alltså nu betala trängselskatt på väg till och från sina resor. Eftersom flera av dessa inte är Stockholmare kommer de att vara ovana att betala skatten. Långt ifrån alla kommer att ha transponder eller möjlighet att betala via Internetbank under resans gång. Att lösa betalningen redan på väg till terminalen kan också bli problematiskt.
– I första hand koncentrerar man sig på att komma ombord på färjan. Se på Stadsgårdskajen – ska alla bilister börja söka parkeringsplats vid Slussen för att betala sina skatter där? Det går inte. Det är ett försvårande moment, och det är inte roligt att komma hem till en stor räkning, säger Evensen.
Vägverket kan dock inte lösa problemet genom att tillämpa Lidingölösningen då den är lagstiftad och det inte finns något laga stöd för att låta färjeresenärerna undantas från skatten.
– Men vi har varit i kontakt med rederierna och försökt komma fram till lösningar. Då är det framför allt information som gäller. Vi har information på terminalerna och ska sätta upp skyltar även på terminaler utomlands. Det ska bli svårt att inte uppmärksammas på frågan, säger Birger Höök enligt DN.

Kommentarer är stängda.