Annons:

SAS hotas av strejk på grund av lågavlönade kineser

Det danska kabinfacket upprörs över SAS planer att anställa kinesisk kabinpersonal på Kinaflygningarna till en femtedel av kostnaderna för en dansk anställd. Facket hotar nu med strejk.

SAS planerar att anställa kinesisk kabinpersonal på flygningarna till Peking och Shanghai i Kina. Anledningen är att allt fler kineser reser med flygbolaget och kabinpersonalen saknar den språkliga kompetensen.
– Förut var det mer vi som åkte till Kina. Det är ett ökat tryck från Kina att åka andra vägen. SAS är sist ut bland bolagen med kinesisk personal, säger SAS presschef Bertil Ternert.
Men den kinesiska personalen kommer att kosta endast en femtedel av vad den skandinaviska kostar och den danska kabinpersonalen hotar därför med strejk. Lönekostnaden för en kinesisk anställd är cirka 10 000 kronor per månad. Det danska kabinpersonalfacket är oroat att detta bara är början på låglöneanställda hos SAS.
– Vi tvivlar inte alls på att ledningen kommer att utnyttja detta i ökande grad om möjligheten uppstår. Det handlar om pengar och inte om service, säger fackbasen Verner Lundtoft Jensenenligt SvD.
Flygbolagets samtliga flygningar till Asien utgår från Köpenhamn. Sedan tidigare finns japanskt flygpersonal på flygningarna till Japan, men då är löneskillnaderna inte lika stora och den danska personalen har därför inte protesterat.
SAS har svårt att få lönsamhet på långrutterna och de dyra personalavtalen har enligt flygbolaget varit en belastning.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024