Annons:

Flygbolag granskas av DO

Ett flygbolag som erbjudit rabatter på grund av etnisk härkomst har anmälts och ska granskas av Diskrimineringsombudsmannen.

Flygbolag som erbjuder etniska rabatter anmäls för diskriminering. Diskrimineringsombudsmannen, DO, ska nu granska ett sådant fall. En svensk familj där mamman har etiopiska rötter erbjöds olika biljettpriser när de skulle resa med Ethiopian Airlines.
– Jag blev både överraskad och förbannad. Hon är svensk medborgare sedan 14-15 år tillbaka. Jag skulle betala mer för att jag är svensk och de visste inte hur mycket det skulle kosta för vår son, säger Fredrik Nyström.
Fredrik Nyström vände sig direkt till flygbolaget.
– De vände på frågan och tyckte att jag hade fel. Det är synd om alla hemvändande etiopier som riskerar att mista rabatten om jag anmäler detta, säger han.
Ethiopian Airlines Nordenchef tycker dock inte att rabatterna ska ses om etnisk diskriminering.
– Det är en strategi för att ta marknadsandelar. Vi var inte först när vi införde de etniska rabatterna för sex år sedan. Vi följde bara andra bolag. Det är ett sätt att nå de med lägre inkomst. På samma sätt har vi rabatter för seniorer över 60 år, säger Paulos Sime.
Fallet är nu anmält till DO.
– Det kan röra sig om olaga diskriminering. Vi förväntar oss ett svar från det anmälda bolaget. Sedan kan det bli fråga om överläggningar om vi misstänker att det är olagligt, säger Katri Linna, DO.
I Danmark har Thai Airways och Kenya Airways polisanmälts av Dokumentations- och rådgivningscentret om rasdiskriminering för sina etniska rabatter.
- Fallen handlar om diskriminering på grund av ras. Efter frågan blev känd här har vi fått ungefär 60 samtal från personer som vittnar om att fler flygbolag har liknande rabatter, säger centrets högste ansvarige, Niels-Erik Hansen enligt DN.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024