Annons:

SAS riskerar förlora drifttillstånd

SAS flög under hela 2005 med tio flygplan som inte var trafikvärdiga på grund av underhållsslarv. De skandinaviska luftfartsmyndigheterna hotar nu därför att dra in drifttillståndet.

I november upptäckte man att SAS inte följer de säkerhetsföreskrifter som finns. Tio flygplan som inte underhållits enligt luftvärdighetsdirektiv, och därmed inte ansågs som luftvärdiga, var i trafik.
– SAS har tummat på säkerhetsmarginalerna, säger Nils Gunnar Billinger, generaldirektör för Luftfartsstyrelsen och ordförande i OPS-utvalget, de skandinaviska luftfartsmyndigheternas samarbetsorgan för flygsäkerhetsfrågor.
OPS-utvalget hotar nu med att begränsa eller helt dra in drifttillståndet om problemen inte åtgärdas.
SAS vd Jörgen Lindegaard och den SAS-chef som är ansvarig inför myndigheterna, Lars Mydland, bekräftar uppgifterna.
– Vi ser mycket allvarligt på de händelser som har beskrivits, och på det faktum att organisationen inte har lyckats förhindra dem, säger Mydland.
En del av problemet beror enligt SAS-cheferna på att den ansvariga organisationen SAS SOM har lagt ut underhållet på STS engineering. Att problemen fortgått under så lång tid beror på bristande kontroll.
– STS har inte utfört tjänsterna i enlighet med de krav som både vi och myndigheterna ställer. Men ansvaret för detta ligger helt klart på SAS SOM, säger Mydland enligt SvD.
SAS anmälde själva bristerna när de upptäcktes och OPS-utvalget kräver att SAS presenterar vidtagna åtgärder senast i dag. Mydland skickade i fredags ett mejl till Luftfartsstyrelsen där han beskrev dessa.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024