Annons:

Open skies banar väl för billigare flyg

Open skies-avtalet är undertecknat av förhandlarna och ska nu finjusteras och godkännas av EU:s transportministrar och USA:s regering. Detta kan leda till sammanslagningar av flygbolag och utslagning av ekonomiskt svaga bolag.

– Priserna kommer att rasa, och först nu blir det globala flyget globaliserat efter att ha varit inlåst så länge, säger Lars Lind koncernrådgivare i internationella frågor vid Luftfartsverket, enligt DN.
Det kommer därmed till hösten troligtvis vara tillåtet för europeiska flygbolag att flyga till vilken flygplats man så behagar. De europeiska flygbolagen får däremot fortfarande inte flyga inrikes i USA.
Frågorna om utländskt ägandeskap i flygbolag ska fortfarande rätas ut. I EU kan utländska investerare äga upp till 49 procent och dessutom styra bolaget med vd, koncernchef och styrelseordförande. I USA går gränsen vid 25 procent och vd samt styrelseordförande får vara utländska.
Europa har protesterat mot det skydd som kapitel elva i den amerikanska konkurslagstiftningen kan skydda amerikanska flygbolag från att gå i konkurs. I Europa anses det vara orättvis konkurrens, men USA kontrar med att det i Europa finns flygbolag som är delvis statligt ägda.

Kommentarer är stängda.